Jom Santai Bersama Mr. Broken Heart

Santai Bersama Roha a.k.a Cinta Tiada AkhirNya

Kepentingan Air Kosong Terhadap Tubuh Badan


.Assalamualaikum.

Ehemm.ehemm. jom kongsi sikit pasal info penting or tak Air Kosong ni terhadap tubuh kita ni. Setelah aku kaji (bohong je sebenarnya. kehkehkeh) lepas baca pasal entry ni kan, aku fikir balik aku ni bukannya suka sangat minum air kosong ni ... kalau minum pun 1 hari susah nak capai 1 botol air persamaan 1.5L ... Entah aku pun tak tahu kenapa erk. Myb dah terbiasa dengan amalan minum manis-manis kot ... Jadi lepas ni aku kena biasakan diri untuk pengambilan lebih air kosong sebab untuk kesihatan aku juga kelak ... eh.eh ... bukan untuk aku je ... tapi untuk kawan alam maya tersayang aku juga ^_^. Jadi ambilah air kosong mengikut saranan yang dah di beri untuk kesihatan diri you all ... jom baca kasi habis and fahami isi tersebut ^_^

***

Air adalah salah satu elemen yang sangat penting dalam tubuh. Badan kita terdiri daripada 60 peratus cecair manakala organ terpenting dalam tubuh iaitu otak pula mengandungi 75 peratus air. Lihat betapa pentingnya air pada tubuh kita dan perlu diambil dalam kuantiti yang mencukupi agar sistem dalam tubuh mampu bekerja pada tahap optimum dan minda juga menjadi cergas dan bertenaga.

Pengambilan air yang mencukupi secara konsisten akan membekalkan sumber mineral terpenting dalam keseimbangan tubuh. Air amat penting dan mempunyai pelbagai berfungsi penting dalam menjana tubuh badan yang sihat dan cergas. Antara fungsinya ialah: 
Untuk memastikan tubuh sentiasa terhidrat dan mengawal suhu tubuh pada tahap yang normal.

Air berperanan untuk memastikan supaya organ-organ seperti mulut, mata dan hidung sentiasa dalam keadaan lembap dan berfungsi dengan baik.
Meminum air yang mencukupi akan dapat mengurangkan bebanan kerja buah pinggang dan hati dalam berfungsi menyingkirkan bahan buangan dan toksin menerusi air kencing.
Air adalah gen pembawa nutrien dan oksigen kepada semua sel tubuh yang memerlukan.
Air bertindak sebagai pelincir pada sendi-sendi dan amalan meminum air pada jumlah yang mencukupi dapat menghindari serangan penyakit sendi dalam jangka masa panjang.
Selain itu, air berfungsi melarutkan mineral dan nutrien bagi memudahkan ia diserap tubuh.

Bagaimana untuk mengetahui berapa jumlah air yang perlu diminum? Ada pendapat yang mengatakan lapan gelas sehari adalah mencukupi tetapi adakah ia benar? Cuba dapatkan jumlah yang perlu anda minum dengan menggunakan formula pengiraan berikut:

Sebanyak satu liter adalah untuk setiap 25 kg berat badan.

Contohnya, katakan berat badan anda ialah 75 kg, maka pengiraannya ialah: 

25 kg= 1 liter

75kg ÷25kg =3 liter

Maka jumlah air yang diperlukan oleh tubuh anda ialah tiga liter.

TANDA-TANDA BADAN TERHIDRAT

Air yang diminum keluar dari badan menerusi pelbagai mekanisme tubuh. Dianggarkan sebanyak 1.5 liter dikeluarkan sebagai kencing, manakala satu liter lagi terbebas menerusi proses perpeluhan, pernafasan dan proses penghadaman oleh usus. 

Badan yang tidak mendapat bekalan air yang mencukupi akan menunjukkan petanda seperti kepenatan, kekeringan di dalam mulut, rasa sakit ketika kencing, gejala sembelit, sakit kepala, pertambahan berat badan, sakit otot, ketidakstabilan emosi dan keletihan. Jika anda adalah ibu yang sedang hamil atau sedang menyusukan bayi, pengambilan air yang lebih iaitu tiga hingga lima gelas lebih dari biasa adalah disarankan.

CARA PENGAMBILAN AIR YANG BETUL

Meminum air pada kuantiti yang diperlukan oleh tubuh secara sekali gus adalah cara yang salah. Misalnya badan anda memerlukan 2 liter sehari, maka anda meminum dan menghabiskan jumlah air tersebut dalam masa dua jam sahaja. Perbuatan tersebut adalah sama sekali salah kerana badan tidak mendapat bekalan air yang berterusan untuk menampung pelbagai proses di dalam tubuh sepanjang hari. Jadikan rutin meminum air setiap setengah jam sebagai amalan. Selain itu, minum segelas air antara waktu makan dan segelas air semasa makan pula secara berterusan pula selain dapat memenuhi keperluan tubuh, hal tersebut juga dapat mengurangkan rasa lapar.

Pastikan anda mengambil air pada kuantiti yang kecil seperti segelas setiap kali minum dan usah tunggu sehingga anda rasa haus untuk minum. Bagi anda yang mengalami masalah kesihatan seperti cirit birit atau muntah, anda perlu mengambil air dalam jumlah yang lebih banyak. Penyakit seperti batu karang atau jangkitan pada pundi kencing memerlukan anda meminum lebih banyak air untuk memulihkan kualiti kesihatan. Manakala bagi pesakit kegagalan hati dan buah pinggang pula, mereka perlulah merujuk pakar untuk mengetahui jumlah air yang boleh diambil kerana amnya pesakit penyakit hati dan buah pinggang tidak boleh meminum air dalam jumlah yang banyak. 

Jika anda sedang bersenam, anda disarankan meminum air sebelum, semasa dan selepas anda bersenam untuk memastikan anda sentiasa mendapat bekalan air yang mencukupi dan menggantikan air yang dikeluarkan menerusi perpeluhan. Cuaca panas terik dan suhu persekitaran yang tinggi juga boleh menyebabkan badan berpeluh lebih daripada biasa. Pastikan anda mengambil lebih banyak air bagi menggantikan jumlah cecair yang dikeluarkan menerusi perpeluhan.

Seandainya anda berada pada altitud 8,200 kaki atau 2,500 meter dari aras laut, anda akan mengalami kencing yang lebih kerap daripada biasa serta kadar pernafasan yang lebih laju. Oleh itu minum lebih banyak air untuk menggantikan jumlah air yang hilang supaya tubuh anda boleh berfungsi dengan baik walau pun berada di aras yang tinggi

Bagi mengetahui sama ada tubuh anda sudah meminum air yang mencukupi atau tidak, anda boleh melihat warna air kencing. Jika ia tidak berwarna bermakna badan anda sudah menerima air yang cukup. Sekiranya air kencing yang dikeluarkan masih mempunyai warna kekuningan, maka jumlah air masih belum mencukupi dan perlu ditambah.

KELEBIHAN MEMINUM AIR MENCUKUPI

Amalan meminum air pada kuantiti yang mencukupi untuk tubuh bukan sahaja melicinkan proses dalam sistem tubuh, malah boleh memberikan kelebihan-kelebihan iaitu:
Dapat menyahtoksikkan badan dengan cara semula jadi.
Kulit anda akan kelihatan sentiasa lembap dan
Awet muda di mana badan yang sentiasa mendapat bekalan air yang mencukupi boleh melambatkan proses pengecutan kulit.
Badan akan sentiasa cergas dan berasa ringan.
Dapat membantu proses mengurangkan berat badan dengan gabungan amalan pemakanan seimbang dan senaman secara konsisten.
Minda yang ceria dan emosi stabil.

TIP MINUM AIR DI PEJABAT

Meminum air yang banyak sememangnya tabiat yang sihat yang perlu diamalkan. Bagaimanapun, terdapat banyak kalangan dihadapi kesibukan dan halangan. Berikut adalah beberapa tip yang boleh digunakan:
Boleh sediakan jumlah air yang diperlukan di dalam sebuah bekas dan bawa ke pejabat. Pastikan anda menghabiskan air tersebut di dalam jangka waktu bekerja.
Sediakan bekas air yang menarik dan mudah dibawa kerana Hal ini memotivasikan dan menyenangkan anda meminum air dalam sukatan yang dijadualkan.
Pastikan anda sentiasa membawa air ke mana sahaja anda pergi seperti di bilik mesyuarat atau keluar ketika ada kerja lapangan di luar pejabat.
Anda boleh menjadualkan waktu minum setiap sejam sekali untuk memastikan badan terhidrat dan menerima air mencukupi setiap masa.

INFO:

Awas, jangan meminum air terlalu banyak kerana khuatir akan menyebabkan jumlah elektrolit dalam tubuh akan hilang. Untuk menggantikan elektrolit yang hilang, anda disarankan untuk meminum minuman isotonik atau menambah secubit garam di dalam air kosong sebelum diminum.

("Lepas ni bagi yang suka sangat kat air kosong tu lebih baik minum ikut saranan yang diberi untuk mengelakkan perkara yang tak di ingini ... sekian .... ^_^")


♥ Kerana Dirimu Begitu Berharga ♥

1 comment:

Anonymous said...

Waalaikumussalam.. thanks.. sgt berguna infonya.. air ni penting sgtkn.. tp asyik x igt je nk minum.. huhu